Sääntöjä, sääntöjä, sääntöjä! Osa 2

 Onko sinullakin joskus käynyt mielessä ne paljon pohditut kysymykset?

Siis ne, jotka tulee mieleen jokaiselle oman pikkuisen kanssa ensimmäistä kertaa tutustuvalle?
Jos on, niin ei hätää: Pikkuneuvolan väki keräsi aiheeseen hiukan täydentäviä vastauksia!

Edellisessä osassa selitettiin sitä taustaa, että vaikka joskus vähän kiukuteltaiskin vastaan, niin me pienet tykätään säännöistä!
Tässä osassa selvennetään esimerkkejä, että mitä pikkuiset sitten oikeasti odottaa, haluaa ja toivoo tapahtuvan: Sääntöjä, palkintoja vai rankkuja!? (hui..)

Okei, sääntöjä on hyvä olla ja niitä pitää valvoa, mutta MITEN? 

Käytännössä tapoja on monia ja se mikä toimii yhdelle pikkuiselle ei ehkä toimi seuraavalle. Mutta pääasia on että nämä on tehty yhteisten pohdintojen jälkeen niin, että kumpikin suhteen osapuoli suostuu niitä noudattamaan ja Iso on valmis katsomaan asioiden perään.

Erilaisia keinoja on monenlaisia, ne riippuvat aina pikkuisesta itsestään ja siitä millainen tyyli hänen Isollaan on asioiden opettamiseen. Yksille toimii hyvin keppi ja porkkana- ajatusmalli, toiset etenee pelkkien positiivisten kautta ja kolmannet nyt muuten vaan tykkää piiskata. Sääntöjen valvomiseenkin voi olla hankalaa aluksi saada järkevää keinoa keksittyä, etenkin etäsuhteessa tai jos tiellä on jokin muu arkinen välttämättömyys. Millaisia keinoja siihen sääntöviidakon aloitukseen ja ylläpitoon sitten on? 


Kysytäänpä taas pieniltä:

""Meillä on tällä hetkellä isin kanssa kasvatus- neuvottelut menossa, koska isi on liian lepsu. Minä olen siis aika vapaasti kasvatettu pikkuinen, kun isi vasta totuttelee koittaen löytää sen oman tyylinsä. Oon saanut piiskaa mutku mä nauran sille niin se ei ehkä ole hyvä rangaistus. 

Meillä valvotaan nukkumaanmenoa ja mm. luetaan iltasatuja etänä (Iltasatu iltoina oon oikeesti tosi kiltisti heti sängyssä!). Nukkuminen ja herääminen kuuluu päivärytmin valvontaan, ja aamuisin isi yleensä tietää koska oon herännyt, kun huomaa että oon lukenut sen lähettämän viestin tai pommitan niitä ite sen 5 peräkkäin... Me koitetaan päivärytmin lisäksi vähän pitää silmällä syömistä ja liikkumista mutta näissä kaikissa haetaan vielä sitä sopivaa tapaa, mä haluaisin tarrataulun tms. seurannan helpottamiseksi. (isille terkkuja!) 

Ja tottakai yleinen käyttäytyminen, ihan yleisesti on valvonnassa. Oon joutunut seinälle istumaan (ilman tuolia) kun isi oli super tosissaan ja kerran oon joutunut miitissä nurkkaan.. (Siis miks hauskoista jutuista pitää aina maksaa nurkka-ajalla? Pöh!)"" -Nelli


""Useimmiten käytössä on kaiketi rangaistus menetelmä: On sääntö, jos sitä rikotaan, tulee rangaistus jne. Meillä on tällä hetkellä kokeilussa palkitsemis -menetelmä; on säännöt ja tottelemalla saa palkintoja. Laitan isille viestit nukkumaan mennessä ja herätessä ja kuvat kaikesta mitä syön, jotta isi tietää mitä ja milloin. Joka päivä isi laittaa tarroja taulukkoon, sen mukaan miten hyvin suoriuduin edellisestä päivästä. Kun tarroja on tarpeeks, niin tehään yhessä jotain kivaa. 

Isi ei kokenu rangaistus menetelmää toimivaksi itelleen ja mä olisin kaivannu siihen lisää kuria tai jotain. Tää on osoittautunut toistaiseksi hyvin toimivaksi näin päin, koska mun pahimpia pelkoja pikkusena on kuitenkin se, että teen vahingossa jotain väärin ja saan rangaistuksen, joka ei ole oikeutettu ja isi vihaa mua ja hylkää mut (pieni pää vetää nää tosi helposti johonki övereihin mittasuhteisiin). 

Palkinto menetelmä toimii hyvin meillä, kun en kuitenkaan koskaan riko sääntöjä, muuten kuin pakon edessä tai vahingossa ja sillon rangaistukset ei kuitenkaan ole oikeutettuja. Palkinnot kannustaa tekemään paremmin ja säännöt on kuitenkin hyvinvointia tukevia, niin mitä paremmin ja helpommin niitä oppii noudattamaan, sitä enemmän voi vaikuttaa asioihin, mitkä tarvii huolenpitoa ja sitä paremmin voivaksi tämä pieni muuttuu.""✶Nimetön tähtönen


Miten erilaisia sääntöjä, rangaistuksia ja palkintoja toteutetaan käytännössä? 

Tähän kannattaa lähteä yhdessä miettimään molempien omia tapoja ja mikä toimisi parhaiten yhdessä. Loppuun on kerätty muutamia esimerkkejä siitä, millaisia ja miten - eri sääntöjä tms. voi toteuttaa. Älkää silti saako liian hurjia ideoita isot! Kysykää ensin mitä mieltä pikkuinen on säännöistä ja pohtikaa ne sitten yhdessä omien tavoitteidenne mukaisiksi.

  • Karkkipäivät:
    - Karkkia saa syödä vain tiettyinä päivinä. Karkkia voi ostaa ja ottaa vastaan mutta sen saa syödä vasta esim. lauantaina. Jos karkkia syö jonain toisena päivänä? Siitä seuraa selkeä rangaistus: seuraavan karkkipäivän poisto kalenterista tms.

  • Hampaiden pesu 2x päivässä:
    - Helppo valvoa jos ollaan saman katon alla. Jos ei olla, niin pikkuinen voi vaikka lähettää peili selfien tai videon omalle Isolle, hampaita pestessä.

  • Nukkumaanmeno ja herääminen:
    - Hyvää yötä ja huomenta viestit isolle herätessä ja nukkumaan mennessä kertoo sen, onko pieni ollut ajoissa. Myöhästymisestä selkeä ja yksinkertainen rangaistus tai vaihtoehtoisesti hyvistä suorituksista palkinto.

  • Terveellinen syöminen:
    - Ruokailurytmi! & Pieni ilmoittaa mitä on syönyt ja milloin. Pienellä on suurpiirteiset kellonajat, milloin pitää syödä ja ohjeet siitä, mikä on ruokaa? (Nimetön kommentti: "isi väitti, ettei kahvi ja jäätelö oo ateria, edes kesällä!") Rangaistus väärin syömisestä ei ole toimivin tapa tähän yhteyteen, mutta palkinto oikein syömisestä on hyvä idea.

  • Ruutuaika:
    - Kauanko saa olla ruudulla jos meinaa olla vaikeuksia esimerkiksi tehdä koulutöitä tai vaikka nähdä ystäviä. Esim. 30 min ennen uniaikaa laitettava laitteet pois. Isolla on oltava mahdollisuus nähdä tämä tai tarkistaa muuten. (Ja tässähän iso testaa myös pikkuisen luotettavuutta). Lähes kaikki somet saa niin, että iso voi tarkistaa, koska pikkuinen on käyttänyt laitteita. Rangaistus: Jos ei totella -> 30min seuraavalta päivältä pois. 

  • Ulkoiluaika/liikunta:
    - Pientenkin on hyvä käydä ulkoilemassa päivittäin, että nukkuminen onnistuu. Esimerkiksi 15-30 minuutin kävely, jonka voi tehdä vaikka ihan vain kävelemällä kauppaan ja kotiin. Tai pieni liikuntasuunnitelma, joka on tehty yhdessä pikkuisen kanssa. Rangaistus jos ei toteudu: karkkipäivän siirto tai pehmon takavarikointi hetkeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä tuumasit tästä?