Nelli-Nannan jouluspesiaali, osa 2

Nelli-Nannan jouluspesiaali, osa 2

Eli tarina poikkeusoloista, erillään asumisesta, pienen mielen arjesta..
Ja kaikesta muustakin tämän kuluneen vuoden vaikeudesta!


Lupasin edellisessä osassa kertoa siitä, miten ihmiskissat elävät yksin? Vastaus on lyhyt: huonosti. Eläimen persoonaan on toisaalta toki helppoa, mutta kuitenkin hyvin vaikeaa ajautua yksinään, kun ei ole seuraa, joka leikittäisi. Monet kissamaiset kerrat päätyvät ainakin itselläni siihen, että tämän asunnon ikkunasta tuijottelee ulos - hyvin hiljaa maukuen, yksinäinen pieni häntäheilu joka haluaisi vain leikkiä ja rapsutuksia. Toisinaan se kissa kiipeilee myös keittiön pöydilllä, nukkuu sohvalla ja "meditoi" saunassa...

No entäpä sitten pikkuinen?
Miten ihmeessä pieni voi pärjätä yksinään jopa monta kuukautta ja olla yhä pieni, menemättä pelkotiloihin, kaappiin piiloon tai järkyttävään ikävä shokkiin? Tähän on niin monta vastausta kuin on pieniäkin, sillä jokaisella on omat keinonsa selviytyä ilman omaa isoa. Mutta kyllä, pikkuinen todella voi luoda itselleen hetkiä, joihin sisältyy mahdollisuus pienestä kuplasta. Tuo jännä itsensä isoilu, toimii allekirjoittaneellakin vain ajoittain. Se ei myöskään ole helppoa ja luo paljon ylimääräistä aivojumppaa päiviin.

Aivan ensimmäisenä, pikkuisen on hyvä selvittää lähtötilanteensa. Onko se itsensä isoilu nyt jatkuva ja pidempiaikainen ratkaisu vai kenties vain väliaikainen ratkaisu tilanteeseen, jossa ei muutakaan voi? Sen jälkeen, voi koittaa luoda itselleen omia sääntöjä tai mahdollisesti alkaa toteuttaa arkeaan oman Ison kanssa sovituin säännöin. Itselläni tämä menee niin, että koen sen arkiminän olevan vähän kuin isosisko pienelle minälle. Molemmat puolet sitäpaitsi tietävät kyllä ne Isinkin kanssa läpikäydyt asiat, kuten säännöt ja rutiinit. (Aikuinen minä siis organisoi, sillä se puoli tietää miksi ne säännöt on ja miten niitä toteutetaan parhaiten arjen keskellä. Pieni minä taas, noh, unohdan yhä mennä ajoissa nukkumaan ja pestä hampaita aina mutta..)

Entäs se näiden kahden maailman samanaikainen kokeminen? 
No se onnistuu niin, että pienellä puolella on aivan omat jutut verrattaessa arkiminään. Pieni minä vetää helposti levyn suklaata ja juo litran kaakaota, arkiminä voi pahoin ennen puoltaväliä. Pieni, liimailee tarroja joka paikkaan ja tahtoo maailman olevan glitterin kimaltavan kaunis, arkiminä käyttää tarroja ym. vain satunnaisen askartelun koristeluun. Eli, yhdessäkin ihmisessä voi olla sisällään aivan erilaisia suhtautumisia arjen perus elämään. Näitä omia puoliaan kun opettelee tunnistamaan - oppii myös nopeasti tulemaan tietoiseksi siitä millä tuulella itse milloinkin on? Ja kun tunnistaa ne omat tilansa? Tadaa, niitä voi oppia hallitsemaan.

Esimerkiksi: Aikuinen arkiminä on se, joka tekee ruokaa ja huolehtii että herätyskello on aamuksi asetettu ja huomisen eväät on valmiina. Samalla pieni puoleni kokee kokkaamisen riemua, sillä ruoka on lempparia ja yllätys yllätys: ilman Isiäkin pieni joutuu noudattamaan rutiinia eli, Isin kanssa neuvoteltuja nukkumaanmenoaikoja! Sen kyllä tuntee nahoissaan seuraavana päivänä jos ei ole mennyt ajoissa nukkumaan ja herätyskin soi aikaisin, vaatiakseen arkisia askareita. 

Jotkut aamu ja iltarutiininit kannattaa olla pienelle aina samat,  se nimittäin myös helpottaa pientä puolta olemaan esillä, vaikka olisinkin yksin! 

Meillä
 on Isin kanssa melkein sanomattakin selvä äänetön sopimus, nimittäin etenkin iltarutiinien aikoihin tiedän, että voin aina laittaa Isille viestin ja toisen, kolmannenkin ja… Isi kyllä tietää, mikä aika on, ja saattaa jopa kysyä “Söitkö jo iltapalaa? Onkos hampaat jo pesty?”. 
Mutta mitä jos Isi ei ehdikään lukea satua? Tähänkin hätään auttaa kukapa muu kuin aikuinen arkiminä, joka on aiemmin jo valinnut pienelle iltapuuhan valmiiksi sänkyyn. Pesässä siis odottaa jo Nalle-nalle, Nami ja ehkä kissa sarjakuva tai muuta pienelle sopivaa, siltä varalta että tänään ei ole satupäivä. Ja pieni minä tottakai tietää että silloin kun Isi ei olekaan paikalla on oltava kiltisti, sillä aikuinenkin minä on paljon yhteyksissä Isiin ja saattaa juoruta..

Miten sitten voisi olla pieni myös keskellä arkea?
Voiko kaupassa, tai töissä noin vain vetää itkupotkuraivarit kun jotain ei saa tai ei onnistu? Käytännössä voi toki, mutta silloin kannattaa valmistautua siihen, että sinua katsotaan hitusen kieroon ja soitetaan johonkin.. 
Sopivia arjen keinoja pikkuisuuteen ja omassa kuplassa leijumiseen on lopulta hyvin paljon, niistä ehkä lisää seuraavassa osassa.. Keksitkö jo jonkun oman? 

Tästäpä saamme myös idean pienille bräteille:
Montako jekkua, sääntörikettä ja kiellettyä puuhaa keksit tehdä, kun isoja ei ole paikalla? 

Ps. Joulu meni jo! 
Eli nyt saa virallisesti brättäillä, koska kaikki tontut on vuosilomalla aina joulun jälkeen!

 Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille blogin lukijoille!  

 Nelli-Nanna 

Nelli-Nannan jouluspesiaali, osa 1

 Nelli-Nannan jouluspesiaali:

Eli tarina poikkeusoloista, erillään asumisesta, pienen mielen arjesta..
Ja kaikesta muustakin tämän kuluneen vuoden vaikeudesta!

Miten pikkuinen pää pyörii silloin, kun isoa ei ole ollenkaan, tai vaikka olisi hän ei ole tavattavissa ja arki meinaa puskea pienen taapertajan kumoon?
Entä, miksi on niin hankalaa olla pieni ja yksin? Voiko tässä millekään enää tehdä mitään vai kuuluuko nyt sitten vain olla ja mököttää, koska virus?
Veikö tämä vuosi sultakin kaikki sosiaaliset suhteet? Miksi mä tarviin sua näin paljon, Isii!

Niin, tämä vuosi ei varmastikaan ole ollut kenellekään meistä helppo. Ensin sitä vain odotettiin sormet suussa, tuleeko se hörhö virus tänne ja sitten kun tuli, niin mietittiin mitä tuhoa se saa aikaan? Noh, aika moni meistä varmaan on jo huomannut tuhon. Tapahtumia peruttiin yksi kerrallaan, paikkoja suljettiin, monia asioita lopetettiin, niin kuin olisi maailmanloppu tulossa. Tämä vaikutti toki suoraan ja epäsuorasti kaikkeen.

Kun lasket sosiaaliset tapahtumasi ja näkemiesi ystävien määrän tältä vuodelta, voit yllättyä. Heitä on joko niin vähän, että pohdit jo sosiaalisen elämäsi olemassaoloa tai niin paljon, että koet ehkä syyllisyyttä, kun olet uskaltanut mennä, olla ja tehdä. Minä itse, kuulun siihen ensimmäiseen kategoriaan. Lasken helposti tämän vuoden kaikki sosiaaliset kanssakäymiset yhden käden sormilla ja mietin että mihin tämä vuosi siis meni ja kului? Sohvalle tietenkin, netflixin ja sosiaalisen median selailun viidakkoon? 

Erityisen hankalaa koko hommasta tekee tietty se, että joka viikko, lähes joka toinen päivä, minun tekee mieli kiukutella. Kyllä, haluan kiukutella koska nelivuotiaasta se aamukahvi nyt vaan on pahaa (haluan joka päivä smoothien!), tai koska kaapissa ei ole suklaata juuri tänään. Tahdon polkea jalkaa maahan ja äksyillä jollekin. Ongelma vain on, että asun yksin. Tässä asunnossa on siis itseni lisäksi vain yksi, jolle voisin kiukutella - Nalle nalle. Tuo nalle, on omalta isolta saatu kauan aikaa sitten. Jo silloin kun oikeastaan kumpikaan meistä ei vielä edes tiennyt, että minulla on uhmaikäisen nelivuotiaan mielenlaatu, sekä sisäinen kissaeläin.. (Nalle nalle on rakkain tavarani, pelastaisin sen jopa tulipalosta ennen kaikkea muuta!).

Nalle nalle toimii siis joskus Isin sijaisena. Sellaisena pehmeänä sylinä, halittavana ja myös lusikkana nukkuessa, mutta Nalle nalle ei korvaa Isiä. Nalle kun vaan ei halaa takaisin samalla tavalla, se ei silitä päätä tai hellittele silloin kun ryömin sen syliin. Se vain tuijottaa ja ymmärtää hiljaisesti kaiken. Nalle nallelle voisi kiukutella, jos haluaisi vain hiljaista ymmärrystä. Isi on kuitenkin ihan elävä ihminen ja siten vähän erilainen kiukuttelun kohde. Isiltä saisin huomiota, Isi ottaisi syliin tai käskisi heti käyttäytyä. Isi myös palauttaisi pienen ja tunteista ylikuumenevan pään, äkkiä maanpinnalle. Isi nyt vaan ei ole tässä. Isi on omassa kotona, juo kahvia ja häärää vaan omien asioidensa äärellä..

Niin, pikkuisen elämä on joskus vaikeaa, vaikka olisikin se oma iso. On olemassa se toinen elämä, se arki, johon pikkuisuuden lainalaisuudet eivät vain voi ulottua. Päivä päivältä syksyn edetessä pohdin hyvin useasti sitä ajatusta, että mitä jos? Mitäs jos nyt, tähän melkein kolmekymppiseen kroppaan asettuisikin ohjaksiin Nelli neljä vee? Kaupassa pidättelen aina hengitystä, etten kiljuisi, kun näen pehmoja tai glitterisen tarra-arkin. Ja aina arjen keskellä unohdan välillä, etteivät muut ihmiset kommunikoi maukumalla. (Voitte itse arvailla, kuinka vaikeaa on välillä vastustaa niitä headspace impulsseja silloin, kun se suhteen järkevämpi päinen osapuoli ei ole mukana).

Miten tuosta kaikesta sitten selviää silloin, kun toista ei voi nähdä niin usein ja arjen tunnit loppuvat päivistä kesken? Miten pieni voisi hallita tai hillitä omaa kuplaansa ja miten omaa arkea voi organisoida ilman ison läsnäoloa ja silti olla pieni? Entä miten kissat, elävät yksin? Näistä lisää, seuraavassa osassa..

Nelli-Nanna


Mitä "hyötyä" Isolle voi olla suhteesta pikkuisen kanssa?

 Pikkuinen tietysti saa huolenpitoa ja huomiota yms., kun Iso “joutuu” vaan olemaan vastuussa? Mitä siis iso saa suhteesta pikkuisen kanssa?

Pikkuneuvolan ylläpito keskusteli taannoin erään lukijan kanssa, joka pohti tätä asiaa kysymyksensä jatkopohdintana. Keskustelussa hän kommentoi mm. näin: ”Tämä on tietysti sellainen ennakkoluulo vain, mutta monesti kun yritän etsiä tietoa Isona olemisesta (kumppanille näytettäväksi), niin löytyy vain kaikkea sellaista että "sinun täytyy tehdä niin ja näin ja pitää olla vastuussa siitä ja tästä" eli kauheasti vastuita ja velvollisuuksia eikä oikein mitään kovin positiivista. :D ”

Niinpä! Tosiaan, monet sivustot ja keskustelupalstat ovat täynnä lähes aina pikkuisten kirjoittamia vaatimuslistoja, sekä toisten isojen antamia neuvoja siitä, mikä toimii ja miten ison tulisi käyttäytyä. Mutta entäpäs sitten ne hyödyt? Mitä hyötyä tällaisesta suhteesta todellisuudessa on sille osapuolelle, jonka tulee olla kaiken aikaa jotain ja täyttää suurensuuret saappaat jo oman pikkuisensa vaatimuksista lähtien?



Aihetta juuri  Ison näkökulmasta, pohti aiemminkin pikkuneuvolassa kolumnistina vieraillut R, jolla oli hyvät kommentit ja pohdintaa asiasta...
⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻

"Nyt ollaan isojen kysymysten äärellä!

Kaikissa ihmissuhteissa on tärkeää, että ne ovat vastavuoroisia, ja tämä pätee myös Ison ja pikkuisen suhteeseen. Mutta mitä Iso tästä saa, kun tarkoitus on huolehtia toisesta, hyysätä, hemmotella, nostaa jalustalle… Vai onko? Onko pikkuinen suhteen päätähti, vai voiko Isollakin olla oma paikkansa huomion keskipisteenä?

Itse en olisi Isoksi lähtenyt, ellen rakastaisi, rakastaisi hukuttaa pientäni huolenpitoon ja huomionosoituksiin. Se on ihanaa. Tykkään keksiä lahjoja ja yllätyksiä, tykkään täyttää tuttipulloja ja antaa pienen valita elokuvan. Mutta onko se ainut syy, miksi musta tuli Iso? No ei todellakaan!

Faktahan on, että mun pieneni myös rakastaa antaa mulle huomiota. Olla lähellä (läheisyysnarkki kun olen), antaa haleja, pusuja ja auttaa vaikka kotitöissä. Oikeastaan, jos nyt ihan rehellisiä ollaan, meidän huushollissa pikkuinen on ihan ehdottomasti se kodinhenki ja minä se sohvalla röhnöttävä kaljanjuoja, vaikken kaljaa juokaan. Mun pikkuinen huomioi mut toisinaan pukeutumisessaan; antaa pervon setäisiäititätinsä valita pikkupöksyt ja usein muutkin vaatteet. Muistaessaan pikkuinen myös huolehtii, että mulla on limpparia, että muistan syödä, ottaa lääkkeet, lähteä ajoissa töihin tai minne menenkään.

Entä sitten, jos mä olen kipeänä tai mulla on känkkäränkkäpäivä? (Kyllä, Isoillakin on niitä!) Silloin pikkuinen yrittää auttaa kaikessa. Tuo lääkettä, peittoa, antaa puolestaan mun valita elokuvan, kantaa ruuan eteen ja käpertyy viereen lämmittämään. Pikkuinen huolehtii silloin lemmikkien hoidosta ja osaa pitää suunsa supussa, ei pyydä yhtikäs mitään. Tai ehkä vähän jotain, koska kyllähän se mut tuntee, että mitä voi milloinkin pyytää.

Minä saan tästä suhteesta älyttömän paljon hyvää ja kaunista. Saan rakastaa ja tuntea itseni rakastetuksi, saan huomiota, läheisyyttä ja apua. Saan kumppanuutta, ja sitä kauniimpaa asiaa ei maailmassa olekaan; kahden ihmisen välistä luottamusta ja syvää välittämistä.

Ison ja pienen suhteen ei tarvitse olla pelkkää Ison osoittamaa huolehtimista ja välittämistä pientä kohtaan. Jokaisessa suhteessa vastavuoroisuus näkyy eri tavoin, mutta mulla on sellainen kutina, että sen lisäksi, että mun pieni on mun maailma, mä olen sen maailma. Ja me molemmat halutaan auttaa ja huolehtia toisistamme, molemmat omilla tavoillamme. Ei tämä ehkä se normaalein parisuhde ole, mutta eipä tarvitse ollakaan, kunhan molemmat ovat tyytyväisiä. Siispä; kannustan kaikkia Isoja ja pikkuisia keskustelemaan, mitä se vastavuoroisuus teidän suhteessa tarkoittaa. Ison ei tarvitse olla pelkkä hoitaja, joka ei saa mitään takaisin, ja pikkuisen ei tarvitse olla mikään pieni palvelija. Tämä elämä on syöttelypeliä, joten kannattaa opetella syöttelemään just sen oman rakkaan kumppanin kanssa."
- Iso R





Poikkeukselliset ajat: Muuttuvat tilanteet ja etäsuhteet?

Etäpikkuisuus ja suhteen muutokset poikkeusolosuhteissa?

Mitä tehdä silloin, kun pieni kokee joutuvansa olemaan väärässä paikassa, ollessaan erossa isosta? 
Miten etäsuhde tai erillään olo vaikuttaa Cg/l- suhteeseen? Voiko etänä olla pieni ja iso?
Kuka etäsuhteessa vahtii, syökö pikkuinen porkkanaa vai tikkaria?

Näitä mainittuja ja monia muita ajatuksia on kulunut vuosi ollut aivan pullollaan. Vallitsevat poikkeustilanteet ja monien tuttujen sosiaalisten rutiinien muutokset, herättävätkin varmasti kaikissa meissä uusia ja ihmeellisiä tunteita. Pikkuneuvolassa vuosi on ollut jokseenkin hiljainen. Blogin tuotantoon osallistuvalla henkilökunnalla kun valitettavasti on myös blogin tuotannon lisäksi ne omat arkikiireet..

Näin vuoden loppua kohti on pohdittu hieman  kulunutta vuotta ja sen tuomia uusia tuulia. Poikkeustilanne on tuonut muutoksia monen sosiaaliseen ja tavanomaiseen elämään. Siksipä on aiheellista myös pohtia, miten vuoden kulku on ehkä vaikuttanut meidän, Isojen ja pikkuisten elämään? Vuoden alkupuolella, neuvolan omat pienet pohtivat suhteidensa tilannetta ja alkavien poikkeusolojen vaikutusta niihin. Näin nuo vuoden alun muutokset ovat vaikuttaneet:

“”Kun ei Isin kanssa voida nyt nähdä säännöllisesti on otettu käyttöön päiväohjelma taktiikka, jonka tarkoitus on auttaa tätä pikkusta pysymään säännöllisessä arjessa kiinni. Erityisesti nyt poikkeavina aikoina tämä on hyödyksi, koska tämän, kuten usean muunkin pienen päätä sekoittaa helposti epäsäännöllisyys ja normaalista poikkeavat olot.

Käytännössä tämä päiväohjelma toteutuu niin, että normaalistikin pienellä on säännölliset nukkumaanmenoajat, kohtalaisen säännölliset ruokailuajat ja lisäksi isille ilmoitetaan, kun vitamiinit on otettu ja jumpat on tehty. Normaaliin lisänä on nyt käytössä ja kokeilussa se, että vapaapäivinä pieni ilmoittaa isille edellispäivänä asiat, jotka täytyisi, haluaisi ja olisi hyvä tehdä, isi laittaa ne asiat järjestykseen ja ilmoittaa suurpiirteisen aikataulun. Pieni on iloinen ja tyytyväinen kun voi sitten tätä aikataulua noudattaa ja kertoa ylpeänä isille kun asiat on suoritettu. Isin voi etänä vastata sydänsilmä- hymiöllä tai “hyvä tyttö” ja se riittää siihen, että Pieni kokee tulevansa huomioiduksi ja huolehdituksi. 

Tämä pieni on taipuvainen siihen, ettei saa mitään aikaan, jos se on kiinni siitä, että itse pitää hoitaa, kun on kyse vapaapäivistä siis. Pieni jää haaveilemaan ja pohtimaan kaikkea sitä, mitä voisi, haluaisi ja pitäisi tehdä ja kaikki jää tekemättä, koska tulee ahdistus, että on liian monta asiaa.”” 

“”Isi on ollut etätöissä kotona ja silloin siellä ei voi olla yötä. (Joo, isi on salainen agentti!) Normaalisti isin luona on saanut olla yökylässä silloinkin kun on työpäivä, koska ne työt ei ole tullut kotiin. Tämä on muuttanut kaikkea tosi paljon. Pieni puoli oireilee esimerkiksi huomion puutteesta, rutiinien ja struktuurin lipsumisesta, kun aikataulut hajoaa ym. Meillä on muutenkin menossa suhteen rakentamisvaihe, isi opettelee olemaan isi, joten pienen on pitänyt sopeutua siihen, että nyt on välillä pärjättävä yksin ja todella opittava tottelemaan sääntöjä. (Se on kauhean vaikeaa kun unohtaa aina jotain..)

Minulla on päivärytmin säännöt heräämisen ym. kanssa, sekä herkkupäivät ja asioihin tulee kysyä lupa ensin. Näiden kaikkien muistaminen on vaan tosi hankalaa, koska pieni minä on hajamielinen välillä. Joskus taas tekee mieli kiukutella tahallaan, koska silloin isiltä saa huomiota enemmän. Isi koittaa pallotella arkirytmin ja pienen kanssa, sekin on välillä varmasti isille haastavaa? Ja siksi omaa isoa pitää muistaa kehua ja kannustaa!”” 

⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Etäsuhteen vaikeus tai vaivattomuus?

Pieni ei voi arjessa välttämättä olla 24/7 pieni, mutta monesti erilaisissa Ison ja pienen suhteessa dynamiikka on osa arkea ja läsnä jatkuvasti. Tuolloin, kuten aiemmissa esimerkeissä kuvattuna, monet käytännön järjestelyt ja rutiinit voivat muuttua tilanteessa, jossa pikkuisen pitää pärjätä enemmän yksinään. Tottakai pienille se ihanteellisin ja paras vaihtoehto olisi, että iso asuisi saman katon alla ja avoin syli olisi aina tarjolla. Tuo ei aina kuitenkaan syystä tai toisesta ole mahdollista. On esim. etäsuhteita ja tilanteita, joissa jopa etäsuhteestakin voi tulla muutoksien kautta yhä etäisempi.

Tämän vuoden aikana maailmaan on vaikuttanut laajasti se yksi poikkeustilanne, joka on monin tavoin vaikuttanut ihan arkiseenkin elämään. Arkeen ja päivittäiseen eloon vaikuttavat olosuhteet muuttavat myös mahdollisesti  ihmissuhdettakin, joko suuntaan tai toiseen. Tämä muutosten ilmaantuminen luo varmasti uusia kuvioita aiemmin rakennettuihin suhteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tapahtumia vähennetään tai jopa lopetetaan täysin, matkustaminen on ollut nyt epäsuotavaa ja elämäntavatkin ehkä muuttuvat, jos töitä tuodaan kotiin jne.

Ison ja pienen suhteeseen nähden monet muutokset voivat olla suuria. Molemmat saattavat painia oman stressin, kiireen tai muun keskellä ja se näkyy kummankin käytöksessä usein melko suorasti. Pikkuinen voi oirehtia hellyyden kaipuusta ja ikävästä. Ikävä vaivaa samoin ehkä isoa, joka yrittää jakautua arjessaan tasaisesti kaikkeen. Sanomattakin selvää on, että suhde kohtaa monenlaisia uusia asioita, joiden järjestäminen vie aikaa.

Toisaalta etäsuhteen tai kaukana olemisen hyviä puolia pienille on mm. se, että nyt saa toteuttaa itseään ja pikkuista elämää ihan omassa rauhassa. (Tottelemattomat kakarat tietää mitä tuo tarkoittaa..). Myös erillään asumisessa on se etu, että isokin saa omaa tilaa ja rauhaa, siis aikaa jolloin ei tarvitse odottaa koska glitter- pommi räjähtää kahvipöydälle tai milloin seuraavaksi astuu vahingossa pikkuisen pehmon hännän päälle. Vaikeampi tilanteesta tulee silloin, jos toiveet ja käytännöt eivät ole hallinnassa tai niistä ei ole keskusteltu tarpeeksi. Tuossa tilanteessa syntyykin siis väistämättä oireilua ja esim. pikkuinen voi kokea ikävän tuskaa, kun ei saakaan heti mitä haluaa ja ei pysty sopeutumaan tilanteeseen. 

Kuka sitten etäsuhteessa vahtii pikkuista? Ihan yhtälailla silloin tuo vahti on iso, mutta pienelle voi tulla uusi vastuu totella ja olla varmistetusti luottamuksen arvoinen. Tämä kannattaa pienelle opettaa ja esitellä jotenkin motivoivasti. Pikkuisille usein on tärkeää, että hyvä käytös palkitaan jotenkin. Toisille se palkinto on jo suora mielihyvä pelkästään siitä, kun saa olla kiltti pikkuinen ja toiset taas tarvitsevat vahvaa motivointia ollakseen juuri sitä. Kullekin pienelle toimii erilaiset asiat. Monille tämä vanhanaikaiseksi koettu kasvatuksen ajatusketju: kiristys, uhkailu ja lahjonta - onkin varmasti melko tuttu käytäntö.

Näinä aikoina paljonkin muuttuvissa tilanteissa suhteen käytäntöjen toimivuudesta ja mahdollisista muutoksista kannattaa keskustella. Muutokset kun voivat tuoda uusia ajatuksia kummankin osapuolen tarpeista. Ison ja pikkuisen suhteesta keskustelu on tärkeää ja siinä muistaa ottaa huomioon myös pikkuisen ymmärrys. Asioista olisi siis hyvä puhua tottakai ensin aikuisesti ja sen jälkeen olisi hyvä huolehtia, että pikkuinen myös omassa headspace tilassaan ymmärtää vallitsevan tilanteen ja muutokset. Tuo keskustelu on toki hyvin omalaatuista käydä kahdesti, mutta se voi mahdollisesti auttaa pienen mieltä ymmärtämään tilannetta paremmin. Tästä moni ehkä tunnistaakin sen, miten jostain asioista puhuminen on hyvin eri asia aikuisesti keskustellen, kuin sitten selittää asioita toiselle, jonka mieli vaeltaa esim. noin nelivuotiaan hattara maailmassa.

Oletko sinä kokenut tämän maailmaa hallitsevan tilanteen vaikuttavan jotenkin omaan arkeen tai suhteeseen? Mitkä olisivat omat vinkkisi kanssa kärsijöille? Kommentoi vapaasti täällä blogissa tai tule juttelemaan aiheesta lisää Pikkuneuvolan omalle discord -servulle. Klikkaa itsesi sisään tästä linkistä: Pikkuneuvolan Discord aula

⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Miten etäsuhde tai muutoksen myötä kaukana olo siis voisi toimia?

Ensinnäkin: Molemmat, jutelkaa toisillenne ja keskustelkaa siitä mitä nyt tarvitaan? Kertokaa rehellisesti toiselle arjesta jos sukka on mytyssä tai aamukahvi kitkerää...

    • AIKA!
      Isollekin pitää antaa välillä rauhaa, moni pieni toki kaipaa jatkuvaa huomiota, mutta iso ei ehkä etänä ehdi olemaan läsnä niin paljon ja usein. Pikkuisella on hyvä olla aina jotain itsenäistä tekemistä silloin kun iso ei ehdi jutella. Tämä helpottaa myös viesti tulvien tarvetta, kun pienellä on sitä jotain mihin keskittyä.
    • KOMMUNIKOINTI!
      On hyvä tehdä selväksi että, vaikka iso ei voikaan vastata heti ja aina niin pikkuisen on sallittua kyllä laittaa kaikenlaisia viestejä pitkin päivää. Isohan voi työpäivän ajaksi laittaa puhelimen äänettömälle tai viestien ilmoitukset pois päältä ja kuitata viestitulvan sitten kun ehtii. (Iso voisi myös laittaa kiire vastaus -hymiöitä välillä, näin pieni tietää että olet yhä olemassa!)
    • YMMÄRRYS!
      Pikkuiselle kannattaa ja tuleekin mielellään selittää, erilaisen tilanteen syyt ja seuraukset. Miksi ei saa jotain tai ei ehdi nyt yökylään? Mitä sen sijaan voisi tehdä ja miten voisi viettää yhdessä aikaa etänäkin? Ison kannattaa muistaa kiinnittää huomiota siihen, milloin keskustelee toisen aikuisen puolen ja milloin pikkuisen pään kanssa.
    • KONTAKTI!
      Aikana, jolloin fyysiset tapaamiset ei ole mahdollisia, molemmilla jää se kosketuksen kautta saatu hyväksyntä vähiin. Joten: silloin kun näette, huolehtikaa, että molempien hali- akkuja ladataan ja saatte tarvitun fyysisen kontaktin! Ison kannattaa vahvistaa pienelle hyväksynnän tunnetta useasti, esim. viestien kautta, jotta pieni huomaa olevansa haluttu, hyväksytty ja rakastettu. Tätä kannattaa jankata pienelle ihan joka päivä. (Pienet ovat hyviä unohtamaan nämä, silloin kun tunteet ottaa vallan ja ikävä syö, niinkuin hiiri piparkakkutalon nurkkaa..)
    • YHTEYDENPITO!
      On siis suuri osa arkea, etänäkin. Vaikka olisi kova kiire, eikä ehdi jatkuvasti vastailla niin pienet viestit, kuvat ym. lisäävät varmasti molempien päivään iloa. Ison kannattaa ajoittain tarkistaa pienen hyvinvointia ja pikkuinen taas voi panostaa juttuihin, joilla piristää omaa isoa. (Isot huom: viesti tulvat tarkoittavat sitä, että sinua kaivataan, pikkuisesi haluaa huomiota!)
    • LUOTTAMUS!
      Molempien tulisi pystyä luottamaan toisiinsa. Jos on säännöt, niitä totellaan ja jos pienelle luvataan jotain se lupaus pidetään. Mikäli tämä ei jostain syystä onnistu niin se perustellaan miksi ja pohditaan toinen tapa tai toteutus. Kummankaan ei kannata ryhtyä siihen, mitä ei oman arjen keskellä voi luvata ja noudattaa. Ison olisi hyvä kehittää jokin varmistus keino, etenkin jos pikkuisella on noudatettavia sääntöjä. Mistä sinä tiedät että pieni tottelee?


Hiljaisuus pikkuneuvolassa?

 Heippa pienet höpöset ja pienten isot, sekä muut blogiin eksyneet!

Pikkuneuvolassa on ollut yhä hiljaista. Pahoittelut tästä hiljaisuudesta, se ei ole suinkaan merkki blogin hiljenemisestä vaan enemmänkin karu totuus. Kuten arvata saattaa, blogin pitäminen vaatii aikaa ja paneutumista julkaistaville aiheille. Tämän vuoden aikana Pikkuneuvolan ylläpito on ollut tylsien ja aikuisten kiireiden alla. Se on tosi tylsää! Siis vaikka olisikin pikkuinen ja haluaisi aina leikkiä ja jutella vain pikkuisten jutuista, on jonkun aikuisesti hoidettava kaikki arkiset asiat. PÖH! 

Pikkuneuvola on yhä pystyssä, pikkuisten omien juttujen luominen, sekä erilaisten uusien aiheiden etsiminen myös jatkuvasti käynnissä! 

Ja siitä puheenollen:
Yhä vain jatkuvan sosiaalisia tapahtumia ym. ikävästi hallitsevan tilanteen johdosta ja koettuani kovin tylsää pikkuisen sosiaalista turhautumista, päätin perustaa Pikkuneuvolalle oman Discord -kanavan! Ja kyllä, minä tiedän että jokaisella meillä on jo tätä etä toimintaa ihan hirveästi! Ja varmasti erilaisia kinky ryhmiä, pikkuisten ryhmiä ym. on perustettu jo tuhottoman paljon. Ja silti, seasta puuttui mielestäni vielä tämä yksi kirsikka kakun päältä...

Pikkuneuvolan discordista löytyy tällä hetkellä:

  • Vastaanottotiski ilmoittautumista ja esittäytymistä varten
  • Omat aihehuoneet blogin teemoihin liittyviin keskusteluihin
  • Päiväpulinoille omistettu yleinen aula, jossa voi höpistä niitä näitä
  • Mainoslehti, jonne jokainen voi jakaa omat hyvät linkkivinkkinsä
  • Ääntäsi pääset myös käyttämään halutessasi mm. Satunurkissa, Metelöintihuoneissa (koska pikkuiset pulinat), sekä Peliporukassa..
Jokaiselle vierailijalle jaetaan kanavalla roolit, joten muistathan esittäytyä? Otamme myös mielellämme vastaan uusia ajatuksia kanavaan liittyen.

Pikkuneuvolan Discordiin pääset tästä: discordneuvolan Aula 
Linkki ohjaa sinut aulaan, muistathan käydä esittäytymässä vastaanottoon, mikäli aiot viihtyä kauemmin kuin hetken!

Hyvää itsepäisyyspäivää ja joulun odotusta toivoen, Blogin ylläpidollinen isosisko: Nelli-Nanna